Българинът Явор Янакиев донесе първия златен медал на Световното първенство по борба в Баку. Националът ни в категория до 74 килограма в класическия стил се превърна в истинска сензация на първенството на планетата. Организаторите обаче сътвориха грандиозен гаф след като на два пъти объркаха българския химн, а в крайна сметка знамето на страната ни бе издигнато само под аплодисментите на 10 хиляди зрители в залата в чест на Янакиев.

„Днес е най-щастливият ми ден. Уморен съм и още не мога да осъзная какво постигнах. Често казано в началото се борех най-вече за виза за Олимпийските игри в Пекин, а после каквото стане. В последствие разбрах, че мога повече и се борех леко. На финала ми беше най-трудно. Посвещавам титлата на целия отбор и на ръководството, както и на майка ми и баща ми. Мисля, че в Стара Загора ще се радват най-много на титлата ми. Много се радвам. Да чуя химна беше мига, за който се борех, просто нямам думи. Вече чакам Олимпиадата, ако всичко е наред”, сподели след триумфа безкрайно щастливият Явор Янакиев.

Президентът на федерацията ни по борба Валентин Йорданов коментира гафа на домакините: „Допуснаха организационна грешка”, но в същото време добави още: „Горд съм с Явор.

Момчето заслужаваше. Голям боец. Бъдещето е пред него. Медалите са достатъчни за днес, но утре ще искаме още”, твърдо завърши Йорданов.