Първо злато за България спечели Явор Янакиев на Световното първенство по борба в Азербайджан в категория до 74 килограма при класиците.

Българинът победи на финала с категоричното 2:0 (3:0, 3:0) части своя съперник от Дания Марк Мадсен и спечели втори медал за страната ни след бронза на Николай Гергов вчера в категория до 66 килограма.

С това участие Явор Янакиев спечели олимпийска квота за игрите в Пекин догодина, но награждаването в Баку бе съпроводено с голям скандал, след като домакините объркаха на два пъти химна на България.

За да стигне до спор за място на финала, Янакиев победи последователно ирландеца Еймън Дорган с технически туш, след което се наложи над литовеца Валдемарас Венскаитис и кубинеца Оделис Ереро.

На полуфинала Явор Янакиев сеизправи с представителя на Казахстан Роман Мельохин и го победи с 2:0 части.

Явор Янакиев е роден през 1985 година в Стара Загора, като до момента има записано пето място от Европейското първенство за юноши през 2005 година в Полша и пето място на шампионата на Стария континент за мъже в София тази година.

Останалите двама наши борци, които взеха участие днес Христо Маринов и Калоян Динчев отпаднаха, след като постигнаха по една победа и загуба.

При 84-килограмовите Маринов надделя над чилиеца Алфредо Овандо с 2:0 части (6:0, 3:0), но после претърпя поражение от европейския шампион от 2002 Бадри Хасая (Грузия) с 0:2 (0:2, 0:3) и отпадна.

В първия кръг бронзовият медалист от световното в Гуанджоу Калоян Динчев в кат. до 96 килограма срази с технически туш Рандир Сингх (Индия) - (6:0, 7:0), а после отстъпи пред европейския вицешампион Джими Лидберг (Швеция) с 1:2 (1:1, 1:1, 0:3).