Европейските шампиони и бронзови медалисти от олимпийските игри в Рио Ясмани Копейо Ескобар и Ивана Шпанович бяха обявени за Атлет и Атлетка на годината на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) на церемония в Дубай (Обединени арабски емирства) на 19 ноември.

За изгряващи звезди на АБАФ бяха избрани 17-годишният талант в овчарския скок Емануил Каралис (Гърция) и 21-годишната олимпийска шампионка на копие Сара Колак (Хърватия). Шестата балканска атлетическа гала беше организирана успешно съвместно с Атлетическата асоциация на страните от Персийския залив. Наградите на победителите връчиха Добромир Карамаринов – президент на АБАФ и БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация, вицепрезидентите на АБАФ Фатих Чинтимар (Турция) и Свободан Бранкович (Сърбия), Ахмед ал Камали – президент на Атлетическата асоциация на страните от Персийския залив и шейх Ахмад ал Мактум - първият олимпийски шампион на Обединени арабски емирства (стрелба – Атина 2004).    

През 2016-а година, турчинът от кубински произход Копейо, спечели европейската титла на 400 м с препятствия в Амстердам с 48.98, а на олимпийските игри в Рио де Жанейро стана единствения атлет от АБАФ с медал от най-големия спортен форум с нов национален рекорд 47.92. Ивана Шпанович беше безапелационна шампионка на европейското първенство, стана вицешампионка на световното първенство в зала в Портланд с национален рекорд - 7.07. На олимпийските игри Шпанович завоюва бронзов медал отново с рекорд на Сърбия от 7.08, а завърши сезона с победа в „Диамантената лига“ и ново върхово постижение от 7.10.  

Сара Колак спечели олимпийската титла на копие също с национален реккорд от 66.18 и победи изненадващо фаворитките в тази дисциплина в Рио. На шампионата на Стария континент Колак загатна за големите си възможности с бронзов медал.  Емануил Каралис постави два световни рекорда за юноши младша възраст през 2016-а година – 5.54 в зала и 5.55 на открито още преди да навърши 17 години. Каралис, който е роден на 20 октомври 1999-а година, спечели европейската титла за възраста си и стана четвърти на световното първенство за юноши старша възраст.  Следващата Балканска атлетическа гала ще бъде през есента на 2017-а година в Стара Загора и отново ще се проведе съвместно с Атлетическата асоциация на страните от Персийския залив.