Професор Даниела Дашева заменя Красен Кралев като министър на младежта и спорта. Един от най-големите експерти по "Теория и методика на спортната подготовка" се очаква да бъде новият министър в служебния кабинет на премиера Огнян Герджиков.

Официалната смяна на властта ще бъде в петък, когато президентът Румен Радев ще разпусне и парламента.

Дашева е завършила "Учителския факултет" на ВИФ „Георги Димитров” (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004-а защитава дисертация за научната степен „Доктор на педагогическите науки“. Има и редица научни публикации, сред които и 5 книги.

От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен, Белгия.

От 1999 г. е доцент по "Теория и методика на спортната тренировка", от 2006 г. е професор, като освен това знае четири езика.

Дашева е член на борда на директорите на Европейския съвет за спортна наука и физическо образование (ICSSPE) и национален делегат в Международната федерация за физическо образование (FIEP).