Японският посланик Цунехару Такеда пристига днес в Лясковец, придружен от своята съпруга и третия секретар по икономическо сътрудничество в посолството. Гостите ще посетят обновената сграда на детска градина „Сладкопойна чучулига” в родното село на Котоошу – Джулюница.

Ръководството на община Лясковец, със съдействието на известния наш сумист Калоян Махлянов, преди няколко месеца реализира проект, финансиран от Правителството на Япония, чрез който детската градина в Джулюница се превърна в модерна, добре аранжирана и устроена по европейските изисквания.

Това е детското заведение, което Котоошу е посещавал като малък. В детската градина ремонт не е правен от нейното построяване през 1968 г.

На официалната церемония от 16.00 ч. посланик Такеда и кметът на Лясковец Ивелина Гецова ще срежат лентата на ремонтираната сграда и ще бъдат посрещнати от малчуганите от детската градина с празничен концерт. След това японските гости ще посетят дома на семейство Махлянови по покана на родителите на сумиста.

В програмата на визитата са включени още посещение в Музея на градинарството в Лясковец, разходка до Петропавловския манастир и околностите му и посещение в арткерамичното ателие в Мерданя.