Японецът Кохей Учимура спечели златния медал в многобоя на Световното първенство по спортна гимнастика, което се провежда в Лондон. В квалификацията за многобоя Учимура реализира най-голям сбор от точки - 90,925, изпреварвайки Максим Девятовски (Русия) - 89,350 точки и Тимъти Макнийл (САЩ) - 88,775 точки.

Сребърният медалист от Пекин'2008 показа най-комплексни качества във финала и събра 91.500 точки, което му гарантира и първото място със сериозен аванс от 3.205 точки пред наредилия се след него представител на домакините.

Даниел Кийтингс вдигна залата на крака, след като спечели първи медал за Великобритания в многобоя. Кийтингс завърши с 88.925 точки, изпреварвайки руснака Юрий Рязанов с 88.400.

Специалистите очакваха битка в многобоя между Учимура, Джонатан Хортън от САЩ и бившия европейски шампион Максим Девятовски, но последните двама направиха много грешки и реално не бяха никаква конкуренция, от което се възползва японския победител. След като световният и олимпийски шампион Ян Вей се отказа след Игрите в Пекин миналата година, за Учимура това беше перфектна възможност да му отнеме короната. За Девятовски остана неатрактивното 5-о място с 87.475 точки.

Победата на 20-годишният Учимура само затвърди азиатската вълна, която навлиза все по-сериозно в спортната гимнастика. На 4-о място се класира Казухито Танака, друг японец, който има 88.300 точки.

Йордан Йовчев ще играе на финала на халки на Световното първенство по спортна гимнастика в Лондон. Финалът на халки е в събота (17 октомври).