Място в Топ 8 е главната цел, която ще гони българският екипаж Яна Маркова/Ива Недева на започващия утре (16 декември) в Катар световен шампионат по ветроходство в клас 470 за младежи и девойки. “Ако в Доха завършим в челната осмица, директно минаваме на олимпийска подготовка, тоест спортното министерство ще ни подпомага финансово за Лондон 2012. Именно олимпиадата е най-голямата ни цел за следващите две години, заяви преди заминаването за световното Яна Маркова. Тя е шкипер на лодката, на 21 години е, а от 12 се занимава с ветроходство и вече има куп шампионски титли и отличия от различни класове. Студентка в Нов български университет, състезава се за клуба ОМК Несебър 2000 от родния си град. От малка неин треньор е баща й Радослав, също многократен шампион на България.

"Да се класираме за Лондон ще бъде изключително трудно, защото сме млад екипаж от малка държава, а конкуренцията е наистина убийствена. Но пък сме амбицирани да го направим, както и да се представим силно в Доха", допълва шкотманът Ива Недева, която е на 17 г., от Варна, там учи в езикова гимназия и се състезава за СК Черно море Бриз. И тя като Яна е минала през класовете Оптимист, Лазер 4,7 и Лазер Радиал и има пълна витрина с отличия. Олимпийските квоти в клас 470 са едва 20 и никоя нация няма право на повече от една. Битката за първите 15 ще бъде на световното в Пърт (Авл) през декември 2011 г., а за останалите - през 2012-а в Барселона (Испания).

Маркова и Недева се събират за първи път в екипаж само 5 дни преди световното за младежи и девойки през 2009 г., но там постигат много добър резултат - 17-то място. После се класират 15-ти на европейското за същата възрастова група, 2-и в общото класиране на държавното първенство за мъже и жени, а на Балканския шампионат са трети при жените. През 2010 г. участват в регати в Гърция, кръгове за Световната купа в Испания и Франция, световния шампионат за мъже и жени в Холандия, европейския шампионат за мъже и жени в Турция, европейското за младежи и девойки във Франция, където заемат 12-о място. Печелят всички регати в България, стават номер 1 и в държавния шампионат. В балканското първенство са първи при жените и трети в общото класиране. Заради ангажиментите с образованието, в по-голямата част от годината момичетата тренират заедно главно през уикендите. За подготовката им вече се грижат и двама именити гръцки треньори - Михалис Милаос и Илиас Милонас. Вторият е подготвил екипажа, спечелил олимпийската титла в клас 470 от Атина 2004.