Традиционният дамски офроуд шампионат „Грация и мощ” отново събра най-красивите и смели шофьори от нежния пол през изминалия уикенд. За втора поредна година плажа в Балчик бе домакин на шеметната надпревара с джипове и ATV-та, с която екстремните дами зарадваха почитателите на високите скорости и женската красота.

Звезда на тазгодшната надпревара стана „Мисис България” Яна Маринова, която грабна първото място във ВИП класа и в двата състезателни дни. Актрисата и телевизионна водеща победи красивите си конкурентки на състезанието с ATV-та в събота, а в неделния кръг с джипове окончателно затвъди своя триумф и отнесе вкъщи и двете купи за първото място. Така участничката в приключенското риалити „Survivor: Островите на перлите” успя за пореден път да се докаже в екстремни условия и да впечатли всички със своя спортен хъс и воля за победа.

Стълбичката за второто място остана резервирана за Сузана Филчева от предаването МотоАвангард. Чаровната водеща се класира втора във ВИП класа и на двата състезателни кръга, повтаряйки резултата си от миналата година. Трета в надпреварата с ATV стана Нина Серафимова от БалканСтар. При джиповете купата за третото място във ВИП класа грабна топ водещата на телевизия Планета Симона Първанова, която направи своя блестящ дебют в офроуда. Окуражавана от пиара си Наско Лазаров, тя се включи в надпреварата, като смая присъстващите със сексапилана си визия на плажа и напомни, че не случайно е една от малкото българки, заставали два пъти на корица на Playboy. Изпитала за пръв път тръпката от екстремното шофиране, красавицата се зарече да захвърли завинаги дамските коли и занапред да се движи с джип.

Във втория състезателен ден към ВИП класа събра кураж да се присъедини и чаровната съпруга на Крум Савов – Мая, която финишира четвърта в надпреварата с джипове.

По традиция най-оспорвано бе състезанието в клас „Експерт”, който официално е включен в състезателния календар на Българската асоциация по автомобилен спорт. Победител при най-опитните с ATV и тази година стана Диляна Лагадова от спотрен клуб Риск Габрово. Веднага след нея се подреди Любомира прокопиева от троян Плаза Тим, следвана от Марина Топалска от 4х4 адвенчър.

В състезанието с джипове обаче Диляна Лагадова бе победена от автомобилната състезателка Екатерина Стратиева, която още миналата година подаде заявка за нейн най-сериозен конкурент и ето че сега успя да си тръгне със златото.

В клас „Хоби” – за начинаещи състезатели - на първо място застанаха Ренета Христова от Крейзи джоб с ATV и Таня Василева от Offroad club Primorsko с джип.

Тази година бе сформиран и нов състезателен клас „Форум”, в който се състезават членове на форума Офроуд-България, непрофесионалистки в екстремните спортовете на четири колела. В новия клас за купа се пребориха Катина Дринкова от Offroad club Primorsko и Фани Петрова Герова от Герови рейсинг тийм.

Всички дами, качили се на почетната стълбичка, получиха много награди от хотел „Марина Сити” и“BG travel Guide”.

Голямата награда за победителката в крайното класиране на дамския офроуд шампионат ще бъде посещение на автосалона в Женева през пролетта на следващата година. Наградата е осигурена от „Троян плаза”, а като нейна най-вероятна носителка се очертава Диляна Лагадова, която води убедително във временното класиране.

Вторият кръг от шампионата бе отпазнуван с пищен коктейл, осигурен от община Балчик. Настроението на партито ескалира, когато изненадващо Симона Първанова грабна микрофона и поздрави присъстващите с песен. Освен че изненада всички със забележителни гласови данни, водещата увлече присъстващите в импровизирано караоке, в което с охота се включиха организатори, участници и гости. Всички благодариха на организаторите за приятните емоции и си обещаха да се срещнат пак догодина.

Ето и пълното класиране от двата състезателни дни:

Първи състезателен ден - 30 май - ATV четириколесни машини

Клас ВИП:

1. Яна Маринова

2. Сузана Филчева – Чакал рейсинг тийм

3. Нина Серафимова – БалканСтар

Клас експерт:

1. Диляна Лагадова – Риск Габрово

2. Любомира Прокопиева - Троян Плаза Тим

3. Марина Топалска 4x4 адвенчър

Клас Хоби:

1. Ренета Христова – Крейзи джоб

2. Виолета Александрова – Делфин рейсинг тиим

3. Мария Генчева – Екс райдърс

Клас Форум:

1. Катина Дринкова – Offroad club Primorsko

2. Таня Василева - Offroad club Primorsko

3. Фани Петрова Герова - Герови рейсинг тийм

Втори състезателен ден – 31 май – джипове 4х4

Клас ВИП:

1.Яна Маринова

2. Сузана Филчева – Чакал рейсинг тийм

3. Симона Първанова - Планета

Клас експерт:

1. Екатерина Стратиева – Чакал Рейсинг Тийм

2. Диляна Лагадова – Риск Габрово

Клас Хоби:

1. Таня Василева - Offroad club Primorsko

2. Мария Генчева – Екс райдърс

3. Соня Бубова – Деконт лизинг

Клас Форум:

1. Фани Петрова Герова - Герови рейсинг тийм

2. Евгения Николова – Риск Габрово

3. Зорница Стойкова – Зорка рейсинг тийм