Спринтьорката Бриана Уилямс, която спечели титлите на 100 и на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика за девойки до 20 години, е дала положителна допинг проба за забранен диуретик, което почти сигурно ще я извади от състава на Ямайка за Световния шампионат в Доха през следващия месец.

17-годишната Уилямс отрече да е нарушавала правилата, а нейният адвокат Емир Краун обясни, че веществото "хидрохлоротиазид" е неупомената съставка в лекарство срещу простуда, което тя е използвала и което е записала в нейния допинг-контрол лист.

"Направихме независимо изследване на лекарството, което лекоатлетката е използвала. То потвърди следи от диуретик. Това вещество обаче не е записано сред съставките на лекарството. Това на практика би трябвало да я оневини, защото тя няма как да е знаела за наличието на забранената съставка", обясни Краун.

Ямайка ще обяви състава на националния отбор за Световния шампионат в Доха на 6 септември.

"Обясненията и независимият тест, който е направен, ни дават поводи да считаме, че Уилямс е невинна. Надяваме се на бързо решение на този казус без последствия за състезателката", обясни Уорън Блейк, президент на лекоатлетическата централа на Ямайка.