Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков получи от ИААФ медал за заслуги в развитието на леката атлетика и за помощта при организирането и провеждането на Световното първенство по полумаратон в Каварна. Медалът е скрепен със сертификата на Международната федерация по лека атлетика във връзка с нейната 100-годишнина. Отличията бяха връчени на министър Нейков от председателя на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

„Оценката на ИААФ за проведеното в Каварна Световно първенство по полумаратон е еднозначна и изключително позитивна. Безспорно това първенство постави България на картата на атлетическия свят, защото в годината, в която се чества 100-годишнината на международната федерация, имаше пет големи състезания и петото беше в България, заяви Добромир Карамаринов. - Международната федерация подобаващо оцени помощта, която държавата, в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта и на министър Свилен Нейков, оказа на Световното първенство по полумаратон, като решаваща, защото без тази помощ ние нямаше да можем да проведем състезанието.”

Добромир Карамаринов съобщи също, че на завършилия преди два дни конгрес в Малта генералният секретар на ИААФ Езар Габриел е започнал своята реч с благодарност към българската държава, че е успяла да осигури домакинство на такова високо ниво на Световното първенство по полумаратон. Той каза още, че Българската федерация по лека атлетика винаги е изтъквала пред международната централа това, което прави министърът на спорта Свилен Нейков за леката атлетика.

Министър Нейков благодари за отличието. „Радвам се, че като домакин на такъм голям спортен форум България е наградена и оценена, което означава, че доверието в нас става все по-голямо и в бъдеще ще имаме възможности за още по-голямо популяризиране на спорта. Организацията и домакинството на самото световно първенство ни извежда на едно по-високо място в световния елит. Надявам се, че и в бъдеще ще продължаваме да подкрепяме нашите федерации”, каза Нейков.