Трикратният олимпийски шампион Грант Хакет разкри, че страда от астма, но това няма да му попречи да участва в Олимпийските игри в Пекин през лятото на следващата година.

27-годишният Хакет ще се състезава на 1500 метра и на 10 км в открити води в на Игрите в китайската столица. Австралийската звезда в плуването каза още, че е доволен, че диагнозата е разкрита преди олимпийските игри, тъй като лечението, което позволява употреба на забранени стимуланти, може да му помогне да стане по-бърз.

„Никога не съм имал проблеми, но лекарите смятат, че съм астматик” - каза Хакет – „Специалистите казват, че мога да имам затруднения с дишането. Имам 13 литра капацитет на белия дроб, което е със 160 процента повече от нормалното. Сега се надявам да имам предимство от това.”

Лекарите откриха още през септември, че Хакет страда от астма, след като са му направили пълни медицински прегледи заради болки в гърдите. Според австралиецът, лечението ще му помогне да извлече предимство от големия капацитет на своя бял дроб.

Грант Хакет имаше продължителни болки в гърдите и синусите, а преди олимпийските игри в Атина през 2004 година бе в болница заради пневмония. Поне една трета от плувците в Австралия са астматици, включително световните шампиони Либи Лентън и Джесика Шипър.