Изненадите на Мастърса в "Александра Палас" продължиха и в третия ден на надпреварата, след като Шон Мърфи победи световния номер 1 и миналогодишен шампион Джъд Тръмп с 6-3 в мач от първия кръг.

В първите четири мача от надпреварата успехът бе на страната на аутсайдерите, като от турнира последователно отпаднаха Дин Дзюнхуей, Марк Селби, Нийл Робъртсън и Марк Алън. Днес това продължи в мача на Тръмп и Мърфи, в който солидната игра на Магьосника се наложи над временни избухвания на настоящия световен шампион. Тръмп започна вихрено двубоя и взе първия фрейм със сенчъри брейк, но Мърфи отговори с две партии на своя сметка, преди Асото в колодата да направи нова серия от над сто точки, за да изравни преди интервала. Тръмп продължи със силната игра след почивката и дръпна с 3-2 с още един сенчъри брейк, но след това нивото на играта му падна, докато Мърфи бе стабилен и се пребори за четири поредни фрейма, за да стигне до крайния успех.

По този начин Тръмп се превърна в петия шампион на Мастърс, който се разделя с надпреварата, докато Мърфи ще се изправи срещу Джо Пери на четвъртфиналите. В късната сесия днес Джон Хигинс се изправя срещу Бари Хоукинс. /БГНЕС