Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Зорница Маринова, Мая Пауновска, Татяна Тонгова, Цвета Кусева, Йоана Танчева и Йолита Манолова остана без медал от олимпийския турнир в Пекин, след като зае петото място в надпреварата.

Момичетата на Адриана Дунавска и Мариела Пашалиева не успяха да намерят място сред първите три отбора във финала, като медалите бяха отредени съответно за Русия, Китай и Беларус.

С общ сбор от 33.550 точки грациите ни останаха на петото място, което заеха и в квалификациите, въпреки че надпреварата на финала започна от нулата.

За първото си съчетание на пет въжета ансамбълът ни получи оценка от 16.750, а за композицията с обръчи и бухалки 16.800, което ги остави и след италианките в крайното подреждане.

Руският национален отбор, воден от Ирина Винер, ще се прибере с максимален брой титли от турнира по художествена гимнастика от Олимпиадата. Вчера в индивидуалния многобой 18-годишната Евгения Канаева грабна златото, а в последния ден на Игрите триумфира и ансамбълът на “Сборная” с общ сбор от 35.550.

Както се и очакваше предварително ансамбълът на Китай, който не успя да блесне с кой знае какво, също намери място сред медалистите, при това съдийското решение бе той да бъде сребърен.

След първото изиграване представителките на домакините бяха трети, но накрая бронзовите медали бяха отредени за ансамбъла на Беларус (34.900), който по време на целия турнир показваше завидна класа. Така слуховете, които витаеха преди началото на състезанието, че Китай ще спечели медал, бяха потвърдени, с отсъденото им сребро (35.225).

След българките в олимпийската надпревара се наредиха ансамблите на Израел, Азербайджан и Украйна.

По този начин българското участие на Летните олимпийски игри в Пекин приключи, а медалите спечелени от нашите състезатели се броят точно на пръстите на едната ръка – един златен на Руми Нейкова, един сребърен на Станка Златева и три бронзови – Радослав Великов, Явор Янакиев и Кирил Терзиев.