Олимпийската шампионка на 400 метра с препятствия за жени от Атина 2004 Фани Халкия от Гърция бе уличена в употреба на забранени вещества часове преди старта й на Игрите в Пекин.

Допингпробата на Халкия е с положителен резултат, като има наличие на анаболния стероид метилтриенолон. Със същия препарат бяха хванати 11-те гръцки щангисти, плувецът Йоанис Дримонакос и спринтьорът Анастасиос Гусис.

„Шокирана съм. Не знам, какво се е случило. Винаги съм предпазлива по отношение на това, какво вземам. Чакам резултата от Б пробата”, каза гъркинята на пресконференцията преди два отлети обратно за родината си.

Допингконтролът е извършен преди няколко дни по време на тренировъчния лагер на гръцката лекоатлетка в японския град Фукуока. Ако Б допингпробата потвърди положителния резултат, то Халкия ще бъде лишена от състезателни права за две години.

Отпадането на Фани Халкия намалява с една съперничките на Цветелина Кирилова на 400 метра с препятствия при жените. Състезанието започва по-късно днес с предварителните серии.