Българската карате киокушин федерация (БККФ) с председател Христо Трайков има лиценз от Европейската федерация за организиране на европейски първенства и именно федерацията има право да реши дали да допусне за участие в тях състезатели от лицензираната от ДАМС федерация на Емил Костов. Това заяви самият Христо Трайков на пресконференция във Варна днес.

Трайков допълни, че БККФ членува и в Международната киокушин организация. В отговор на въпрос има ли федерацията лиценз от ДАМС, Трайков коментира, че няма, но не вижда в това проблем, след като има такъв от Световната федерация.

Преди седмица световният и четирикратен европейски шампион по карате киокушин Емил Костов официално на пресконференция представи лиценза за извършване на спортна дейност от ДАМС на управляваната от него Българска Федерация Карате Киокушин. Тогава той заяви, че никой не може да организира спортни прояви в този спорт без да го информира.

Основното направление в работата на БККФ на Христо Трайков е развитието на масовия спорт. Трайков заяви, че федерацията организира напълно безплатни тренировки за желаещите да се занимават с този вид спорт. Според него само за последната година занимаващите се с този спорт са се увеличили с 60 на 100. В момента тренират около 2000 души.

По думите му федерацията ще залага и на развитието на високото спортно майсторство. Сред най-интересните състезания в календара на федерацията са участието на състезателите в Европейско и световно първенство.