Олимпийският ни шампион в тройния скок от Сеул`88 Христо Марков изпрати своята дългогодишна приятелка Стефка Костадинова за Пекин с думите: „Късмет и здраве.”

Според един от най-успелите спортисти и треньори в България ще е много трудно на нашите участници в Китай.

„Чака ни тежка Олимпиада, а да правиш спорт у нас в момента е много трудно, защото на практика: „с трици гоним маймуни”. Ще се радвам на всеки един медал, независимо какъв. Условията обаче за подготовка тук са много тежки. Бюджетът, който държавата отделя за спорта е крайно оскъден. Парадоксално други страни, много по-бедни от нас дават много повече за развитието на спорта. Това е абсурдно. Борих за промяна и ще продължа, но държавата нехае за спорта. Факт!”-сподели тъжно Христо Марков.

Легендата в леката ни атлетика създаде и изведе до олимпийското злато своята възпитаничка Тереза Маринова. Контузия обаче спря кариерата на голямата ни шампионка и сега Марков работи с деца, от които се надяваме да дойдат новите успехи на международната сцена.

„Трудно е. Без средства, дори екипировка понякога се мъчим да правим нещо. Не съм се отказал от треньорската професия- продължавам, но не знам докога.”- казва още Христо Марков.

Олимпийският шампион отново бе най-скромен, като дори избягваше камерите и обективите, но пък за пореден път направи точен анализ за проблемите на спорта в България и най-вече вместо да изтъква успехите си, загрижен говореше предимно за това, което трябва да се направи от държавата за базите и развитието на детско-юношеската школа. Въпросът е дали политиците ще го чуят или отново ще се интересуват от личния си ПР и снимка с медалистите ни от Пекин?!