България завърши с четвърто място участието си на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ташкент. В кат. 109 кг Христо Христов се нареди веднага след медалистите с двубой 388 кг.

Европейският вицешампион и пети на Олимпиадата в Токио направи перфектно състезание с 6 успешни опита: 170 кг, 176 кг и 178 кг в изхвърлянето, плюс 200 кг, 206 кг и 210 кг в изтласкването. Това нареди Христов четвърти място в крайното класиране. Шампион с 433 кг стана Акбар Джураев от Узбекистан, пред неговия сънародник Руслан Нурудинов с 421 кг, бронзът бе за арменеца Симон Мартиросян с 416 кг.

Равносметката на България от Световното в Узбекистан е един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията ни са общо пет. 17-годишният Карлос Насар грабна титлата при мъжете в кат. 81 кг със злато в двубоя и световен рекорд изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето.

Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев отвоюва злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в кат. 55 кг. Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг, вчера Васил Маринов зае шесто място в двубоя на кат. 102 кг, днес Христо Христов е четвърти в кат. 109 кг, а травма спря от участие европейската шампионка Надежда Мей-Нгуен при най-леките дами.

Карлос Насар, Васил Маринов и Христо Христов, заедно с треньорите се завръщат от Узбекистан в България в петък, 17 декември с полет през Истанбул, очакван на Аерогара София в 9.20 сутринта, българите ще излязат през ВИП сектора на летището.