Бари Хоукинс и Джъд Тръмп ще се изправят един срещу друг на финала в ранкинг турнира по снукър Европейски Мастърс, който се провежда в германския град Нюрнберг. "Ястребът" се наложи над добрия си приятел Марк Селби с 6-4, а в другия полуфинал "Асото" надви Джон Хигинс в истинска класика с 6-5.

Селби започна силно във вечерния полуфинал, повеждайки с 1-0 след брейк от 134 точки. Отговорът на Хоукинс, който по-рано в турнира отстрани световния шампион Лука Бресел, не закъсня и резултатът бе изравнен след серия от 106. Двамата продължиха да си разменят фреймове, а Хоукинс поведе за първи път в мач при 4-3 след брейк от точно 70. "Веселякът" изравни след 94, а ключовият момент дойде в деветата партия, в която Селби поведе след халф-сенчъри от 59, но "Ястребът" открадна фрейма след точно 66 за крайното 66-65. Селби имаше своите шансове и в десетата партия, но отстъпи след 40-79 точки и така Хоукинс отново ще играе на финал в надпреварата, след като миналата година загуби от Кайрън Уилсън. Англичанинът е на своя десети ранкинг финал, като е спечелил едва три от тях, последният през 2017 на Световната Гран При.

Съперникът му в неделния спор за трофея ще бъде Тръмп. Световният шампион от 2019 повали Хигинс с 6-5, след като изоставаше с 0-3 и 2-4. Четирикратният първенец на планетата спечели първите три партии след брейкове от 59, 50 и 70, но "Асото" отвърна със 111 и 93 на свой ред. Хигинс дръпна с 4-2 след брейк от 114, преди да загуби двете следващите два фрейма. Халф-сенчъри от 54 го доближи на партия от финала, но Тръмп взе следващите две, за да достигне 38-ия си ранкинг финал в професионалната кариера. "Асото" има 23 титли, последната от които дойде на Турския Мастърс миналата година.

Изцяло английският финал в Нюрнберг ще се проведе днес, като е във формат 9 от 17 изиграни фрейма. Победителят ще си тръгне с чек за 80 000 паунда.