Холандският колоездач Том Думолин спечели най-тежкия етап в Пиренеите от Тур дьо Франс със самостоятелен финален спринт под разразилата се градушка днес. Малко преди да се отдели, Думолин направи мощна атака 12 километра преди края на 184,5-километровия етап, който беше от Виеля д'Аран до Аркалис в Княжество Андора.

Деветият етап предложи на състезателите пет много сериозни височини и изкачвания, в това число и едно изкачване от висока категория точно преди финала. Основната група, в която е и водачът с жъллтата фланелка Крис Фруум, пристигна няколко минути след победителя.

Времето на Думолен е 5 часа, 16 минути и 24 секунди. Втори се нареди Руи Коща от Португалия, който остана на 38 секунди. Трети е полякът Рафал Майка, също на 38 секунди. Следват Даниел Наваро (Испания), Винер Анакона (Колумбия), на повече от 1 минута, и голямата надежда на домакините Тибо Пино, който изостана на 2:30 минути.

В генералното класиране британецът Фруум води с време 44:36.3 часа, следван от сънародника си Адам Йейтс на 16 секунди и Даниъл Мартин от Република Ирландия на 19. Един от фаворитите преди началото на пробега Наиро Кинтана от Колумбия е 4-и на 23.

Думолин, който е състезател на отбора Джайънт Апелсин, спечели индивидуалното бягане по часовник в Джиро д'Италия по-рано тази година, а след това водеше шест етапа в генералното класиране, но се отказа заради рани по краката. Миналата година той спечели Вуелтата, което го прави потенциален победител и тук./БТА