В събота и неделя хандбалният Спартак ще изиграе две срещи от 1/16 финалите от турнира за купата на Европа срещу английския Руйслип Игълс. И двете срещи са в ДКС във Варна. Първата е с начален час 17, а втората в 16. И в двата двубоя варненци ще търсят победата, като целта е да преминат в следващата фаза.По повод предстоящите срещи ръководството на ХК Спартак даде пресконференция в ДКС днес. На нея присъстваха президентът на ХК Спартак Росен Добрев, треньорът Пенко Златев и състезателите Йордан Димитров и Бранимир Балчев.

Ето какво заявиха те:

Росен Добрев:  „Предстоят два много важни двубоя. С оглед на годините, в които сме играли в евротурнирите, сега ни се отдава голям шанс за пръв път варненски отбор да мине в следващата фаза. В момента ни се откри една възможност да преодолеем съперника и февруари заедно с Лудогорец да защитим достойно герба на България на европейската сцена. Имаме видеозаписи от срещите на съперника. Надявам се да излезем победители и да зарадваме привържениците на хандбала във Варна. Каня абсолютно всички фенове на спорта независимо от пристрастията им да подкрепят нашия отбор.

Пенко Златев: „Преди години имахме квалификация с Англия, от тогава пазя спомени за хандбала на англичаните.  Нивото на английския хандбал е като нашето. Това ни накара да предприемем тези действия да вземем двата мача тук. Преодолим отбор е Руйслип. От състава, който са заявили за турнира прави впечатление, че най-малко са англичаните. Имат французи, поляци, унгарци, германци. Не трябва да ги подценяваме, нито да ги надценяваме. Ние разполагаме с добри и млади състезатели. Трябва да им дам нужното самочувствие, за да не се притеснят в тази отговорна среща. Дадат ли това, което могат, мисля, че няма да имаме проблеми. Бъдещето ще покаже. Имаме двама трайно контузени състезатели. Искам да видя нивото на младите и в международни срещи”.

За талантливия млад състезател на тима Бранимир Балчев, треньорът Пенко Златев заяви следното: „ От 40 години съм в хандбала. Радвам се да срещна у Балчев такова съчетание на талант с труд. Тези от България, които се реализираха навън са точно такъв тип състезатели. Пожелавам му да продължава така. Той е един от Топ 10 в Европа на неговата възраст и ще се радвам един ден да играе в едно от водещите първенства”.

Йордан Димитров, : „От началото на сезона се представяме колебливо. Трябва да се мобилизираме и успехът ще бъде с нас”.

Бранимир Балчев: „Готови сме за този мач и съм убеден, мотивирани ли сме достатъчно, мачът си е наш”.