Благоевград посрещна Националната кампания на МФВС „Аз обичам спорта” с много усмивки и слънце. Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов откри в общинската заседателна зала финалните състезания по шахмат от Ученическите игри 2011/2012 г. 50 юноши и девойки, 8-10 клас от 10 шахматни клуба ще премерят сили в двудневна надпревара под мотото „Аз обичам спорта”.

На официалната церемония по откриването присъстваха още кметът на града Атанас Камбитов, областният управител Костадин Хаджигаев, Ивайло Златанов - директор на РИО-Благоевград и Юлия Боянова председател на БАСУ.

Хиляди деца подкрепиха Аз обичам спорта в Благоевград

източник: снимки: МФВС

”Шахматът е една изключително интелигентна игра. Преди няколко дни при откриването на едно спортно мероприятие участваше една млада шахматистка и когато я попитаха кое е най-важното в шаха тя каза търпението и комбинативната мисъл. Пожелавам ви да покажете тези две основни качества. Вие сте млади хора и пред вас е бъдещето. Дайте най-доброто от себе си, направите всяка една партия интересна, а защо не някоя комбинация да бъде наречена и на вашето име”, с тези думи заместник-министър Каменов даде старт на финалните състезания.

Всички клубове получиха по два комплекта шахматни фигури от МФВС, за да насърчават таланта на своите състезатели.

Точно в 12,00 ч. прозвучаха сирените на плoщада пред общината и повече от 1000 човека почетоха паметта на Ботев и геройски загиналите за свободата на България. Веднага след това бе обявено началото на голямото спортно изложение, в което на специално изградени шатри 40 клуба представиха своята история и спортни успехи. Така за трета поредна година Благоевград се включи активно в Националната кампания на МФВС „Аз обичам спорта”, показвайки, че активният начин на живот трябва да присъства в ежедневието на децата, превъзмогвайки вредните навици и зависимости.

Хиляди деца подкрепиха Аз обичам спорта в Благоевград

източник: снимки: МФВС

Заместник-министър Каменов обяви, че присъства на този празник с особена радост, защото вижда младостта на площада. „Спортът е обединяваща мисия, спортът дава много на нашите деца, спортът дава много за здравето на цялата нация и когато виждаме постиженията на вашите спортни клубове, обединени около нас, с купи и медали, постигнати от тези радостни деца е достатъчен повод, за да може утрешният ден да бъде на всички по спортните площадки. Пожелавам на всички в днешния ден да намерят своето призвание във физическата активност, да намерят едно правилно решение за своето бъдеще и по този повод ви поздравявам с днешния празник”, така зам.-министър Каменов подчерта значението на спортното изложение. Доц. Лазар Каменов изрази задоволството си и от факта, че представителните отбори по таекуондо и националният отбор по волейбол – мъже застанаха в подкрепа на инициативата „Аз обичам спорта” в Благоевград. Сред официалните лица бяха още: Светлин Бонев – директор на ТД на БСТ – Благоевград, Калин Каменов – председател на Държавната агенция за закрила на детето, депутатът и член на парламентарната комисия по въпросите на децата, образованието, младежта и спорта Йордан Андонов и др.

Хиляди деца подкрепиха Аз обичам спорта в Благоевград

източник: снимки: МФВС

Кметът Камбитов благодари на МФВС за съвместното партньорство и каза: „Решихме да направим нещо по-различно. Идеята на изложението е децата да могат да се докоснат до спорта, да участват, защото спортът е здраве, дисциплина, начин на мислене и философия. Споделяме идеята, че масовият спорт е много важен затова ви информирам, че в Благоевград започва изграждането на модерни спортни площадки в пет училища, за да могат нашите деца да спортуват.”

Заместник-министърът разбра, че в изложението участват възпитаниците на отец Шавулев, който издирва млади боксови таланти сред деца, лишени от родителски грижи и им даде фланелки на кампанията „Аз обичам спорта”, дарени от партньорите М-тел.

Хиляди деца подкрепиха Аз обичам спорта в Благоевград

източник: снимки: МФВС