Претендентката за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън призова президента Джордж Буш да бойкотира церемонията по откриването на летните Олимпийски игри в Пекин, предадоха световните агенции.

„В този момент и в светлината на неотдавнашните събития аз смятам, че президентът Буш не трябва да планира да присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин, ако китайското правителство не пристъпи към значителни промени”", се казва в изявление на Клинтън.

Буш смята да присъства на церемонията по откриването на Олимпиадата в Пекин през август и досега не се поддаде на натиска да промени плановете си в отговор на жестокото потушаване на антиправителствените протести в Тибет.

Китай е обвиняван и че отказва да упражни влиянието си върху суданското правителство да спре геноцида в Дарфур.

Клинтън отиде дори по-далеч от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която призова Буш да бойкотира церемонията по откриването на игрите.

„Призовавам китайците да се възползват от този момент като възможност да приемат универсалния човешки стремеж към зачитане на човешките права и единство – идеали, прокламирани от Олимпийските игри”, заяви Клинтън.