Джон Хигинс се класира за финала на силния ранкинг турнир Тур Чемпиъншип, последна спирка преди началото на Световното първенство, след победа над Лука Бресел с 10-7.

„Магьосникът от Уишоу“ влезе във втората сесия между двамата с аванс от 5-3 фрейма, след като загуби първите три партии от белгиеца след брейкове от 64, 105 и 78. Хигинс измъкна четвъртия фрейм със 75-46, а след това направи типична за него кражба след серия от 64 на Бресел. До края на първия сеанс шотландецът взе и останалите три партии след брейкове от 54, 52 и 108.

Поредицата му достигна шест след оспорван първи фрейм от вечерната сесия. Бресел намали след 55 точки, но Хигинс си върна преимуществото от три партии след точно 50 пункта брейк. Почивката дойде при резултат 7-5 след кражба от белгиеца, който навакса пасив от 52 точки и с брейк от 69 намали изоставането си. След 15-минутния антракт картината се повтори и Бресел се доближи на партия от съперника след 68. Сенчъри брейк от 108 точки доведе до изравняване, но това бе всичко от него. Хигинс, на свой ред, влезе в поредица от три поредни фрейма, с което си гарантира и място във финала на надпреварата.

По този начин шотландецът се реваншира за загубата си от Бресел на финала на Скотиш Оупън в края на миналата година. В спора за титлата той ще играе с действащия шампион Нийл Робъртсън, който елиминира Рони О‘Съливан с 10-9 в изключително качествен и драматичен сблъсък. За Хигинс това ще бъде четвърти финал през сезона и втори срещу Робъртсън, който го победи на Английския Оупън с 9-8. Австралиецът, от своя страна, ще играе за третата си ранкинг титла и четвърта общо през кампанията след тези Инглиш Оупън, Шампионата на играчите и Мастърса.

Първата сесия от финала започва в 15:00 часа българско време, а вечерната е насрочена за 21:30 часа.