Джон Хигинс се класира за третия кръг на силния ранкинг турнир Бритиш Оупън, след като надви Шон Мърфи с 4-2 фрейма.

В повторение на финала на Световното първенство от 2009-а година, когато шотландецът ликува след убедителна победа с 18-9, отново "Вълшебника" бе този, който ликува след края на срещата. Хигинс поведе с 3-0, като записа серии от 74 и 56 точки, преди Мърфи да окаже съпротива и да намали изоставането си след брейкове от 57 и 84. В крайна сметка, шотландският играч не допусна обрат и затвори двубоя със серия от 82 точки.

За Хигинс, който изпадна за първи път от топ 16 от 1995-а година насам след триумфа на Нийл Робъртсън на Инглиш Оупън, предстои изцяло шотландски сблъсък срещу световния шампион от 2006 Греъм Дот.

Напред продължи и действащият световен шампион Кайрън Уилсън. "Воина" повали Дуейн Джоунс от Уелс с 4-1.

Нийл Робъртсън пък отпадна изненадващ, след като загуби от Рори Тор с 3-4 фрейма.

Представителят на Малайзия, който по-рано в надпреварата детронира Марк Уилямс, отново показа страхотна игра и обърна шампиона от Инглиш Оупън, след като губеше с 1-3. И трите партии, които загуби Тор, бяха измъкнати от Робъртсън, чиято най-силна серия бе 78 точки. Съперникът му заслужено се класира за следващия кръг след брейкове от 55, 55, 58 и 90 пункта.

Марк Селби не последва Робъртсън и избегна поражение срещу Съдзюн Юан. Четирикратният световен шампион надви 24-годишния китаец с 4-3. „Веселяка“ измъкна решителната седма партия с 59-45 точки.

Със същия резултат Стивън Магуайър и Дейвид Гилбърт се справиха съответно със Стюарт Бингам и Ашли Карти. / БГНЕС