Джон Хигинс успя да надделее над Дейвид Гилбърт с 5-3 фрейма в четвъртфинал от силния ранкинг турнир Скотиш Оупън, който се провежда в уелския град Ландидно.

Четирикратният световен първенец изоставаше с 0-3 партии, но след серия от пет безответни сломи съпротивата на „Фермера“, който в миналия кръг отстрани Джъд Тръмп. Англичанинът започна силно срещата с шотландския си опонент, като дръпна с 3-0 след брейкове от 77 и 130. Хигинс постепенно намери играта си и върна един фрейм до 15-минутния интервал, а след това се отприщи за три поредни високи серии от 52, 139 и 55. В заключителната партия той спечели със 70-39 точки.

Така, „Вълшебникът от Уишоу“ ще спори за място в четвъртия си финал през сезона срещу добре познат съперник – шесткратния световен шампион Рони О‘Съливан, който се справи с китаеца Хан Ли за успех с 5-3. Хигинс и О‘Съливан ще играят за шести път през 2021, като шотландецът спечели четири от предишните си пет сблъсъка с „Ракетата“. Въпреки това, Рони води в преките мачове с 36-32. Двамата ще излязат край зеленото сукно в първия полуфинал от надпреварата в събота, 11 декември, от 15:00 часа българско време.

Във вечерния сеанс един срещу друг ще играят Лука Бресел и Антъни МакГил. Бресел, финалист от изминалия Шампионат на Обединеното Кралство, срази Матю Селт с 5-4, докато МакГил надви сънародника си Стивън Магуайър с 5-3.