Джон Хигинс допусна изненадващо поражение още на старта на ранкинг турнира по снукър Шампионат на Обединеното Кралство, след като отстъпи на Том Форд с 4-6 фрейма. Шотландецът последва Нийл Робъртсън, който също отпадна в първи кръг след поражение от Джо Пери с 2-6.

Мачът между Хигинс и Форд започна с доста дълги и фрагментарни фреймове, като резултатът на почивката бе 2-2 след едва един халф-сенчъри брейк от точно 50 точки на трикратния шампион във втората партия. След 15-минутната пауза четирикратният първенец на планетата поведе за първи път в срещата след серия от 84, но Форд се показа напред след два последователни фрейма, гарнирани с най-високия му брейк от 71. 55 на Хигинс възстановиха паритета, но съперникът му показа солидна игра в края и след чудесни серии от 99 и 90 стигна до крайната победа и място във втори кръг. Там негов опонент ще бъде финалистът от миналата година Лука Бресел.

Дзюнхуей Дин също се класира напред след страхотен успех над Бари Хоукинс с 6-3. Китаецът, който трябваше да мине през квалификациите, изоставаше на почивката с 1-3 от „Ястреба“, но направи отлична втора половина на срещата, в която направи шест халф-сенчъри брейка, два от които се превърнаха в стотачки – 105, 62, 51, 122, 72 и 91. Дин чака победителя от сблъсъка между Марк Уилямс и Джейми Кларк.

Уилямс и Кларк играят във вечерния сеанс в понеделник, заедно със Стюарт Бингам и Лиъм Хайфийлд. Следобед край зеленото сукно ще бъде рекордьорът по титли от турнира Рони О‘Съливан, който има за съперник Матю Стивънс, а Бинтао Ян и Юелун Джоу се изправят в изцяло китайски сблъсък.