Джон Хигинс напусна Откритото първенство на Уелс по снукър, след като допусна поражение от Алистър Картър с 2-4 фрейма в среща от третия кръг на надпреварата.

„Магьосникът от Уишоу“, рекордьор по титли от турнира с пет, спечели откриващата партия, но след това получи страхотен отговор от „Капитана“, който първо изравни след серия от 141 точки, а след това оформи обрат след два халф-сенчъри брейка от по 50 и 51. 99 на Хигинс възстановиха паритета, но 87 и 81 докараха нещата до успешен край за отлично игралия Картър. В следващия кръг той ще се изправи срещу Скот Доналдсън, който елиминира Кърт Мафлин след 4-1.

За 1/8-финалите се класираха двама от фаворитите за трофея Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп. Шампионът на Мастърса удари Греъм Дот с 4-1 в повторение на финала от Световното първенство през 2010, спечелен от австралиеца, докато „Асото“ надигра Дзяхуей Съ от Китай с 4-2. Робъртсън може да играе отново с Бари Хоукинс, след като го победи във финалите на „Мастърс“-а и Шампионата на играчите, ако „Ястребът“ преодолее Бен Уулъстън. Тръмп ще се изправи в спор за място на четвъртфиналите срещу Джими Робъртсън, елиминирал Фъргъл О‘Брайън с 4-2.

За следващата фаза се класираха още Матю Стивънс, Анда Джан и Джо Пери, който отстрани Марк Алън след успех с 4-3. В четвъртък следобед предстои един от най-интригуващите сблъсъци в трети кръг между добрите приятели Рони О‘Съливан и Дзюнхуей Дин. Впечатление правят още срещите между Райън Дей – Шон Мърфи и Бинтао Ян – Рики Уолдън.