Джон Хигинс си тръгна рано-рано от силния ранкинг турнир Световна Гран При след изненадващо поражение от Том Форд с 2-4 фрейма на старта на надпреварата.

Шотландецът, който има четири финала зад гърба си през настоящия сезон, последният от които на Скотиш Оупън преди два дни, загубен от Лука Бресел с 5-9, не успя да намери отговор за силното представяне на своя съперник от Лестър, който се поздрави заслужено с успеха след брейкове от 75, 71 и 130 в последната партия.

„Вълшебникът от Уишоу“, който загуби още споровете за титлите на Северноирландския Оупън, Английския Оупън и Шампион на шампионите, се отчете със серии от 66 и 81. Форд чака в следващата фаза победителя от срещата между Джъд Тръмп и Бен Уулъстън.

Световният шампион Марк Селби също намери място в следващия кръг след категорична победа над Бари Хоукинс с 4-1. „Ястребът“ имаше своите шансове, като подари първия фрейм на съперника, преди да изравни след два халф-сенчъри брейка от по 54 и 76 точки. След това обаче Селби влезе в серия и след три безответни фрейма се класира за втория кръг, където ще играе с един измежду Марк Алън и Юпън Цао.

До следващата фаза прогресираха още Стюарт Бингам и Алистър Картър, които победиха съответно Рики Уолдън и Дейвид Гилбърт.