Тазгодишното издание на Мастърса по снукър в Лондон ще предложи изцяло английски полуфинали. Това е равносметката след последния четвъртфинал между световния шампион Стюарт Бингам и Джон Хигинс, в който „Бол-рън“ сгази опонента си по категоричен с 6:3. За Хигинс това беше четвъртият случай, в който отстъпва в тази фаза на турнира, като определено шотландецът показа далеч по-малко аргументи в мача.

Интрига реално имаше в първите четири фрейма, а последвалата 15-минутна пауза отприщи най-доброто у Бингам, докато Магьосника от Уишоу не можа да покаже дори частица от блясъка си.

Началото на сблъсъка беше доста нервно и за двамата играчи, които допускаха досадни грешки и не бяха на познатото ниво. С две излизания до масата и халфсенчъри брейк Хигинс натрупа 56 точки в актива си, като после сам се постави в трудна позиция и логично сбърка при опита за вкарване. Бингам веднага грабна шанса и разчисти масата докрай, за да дръпне с 1:0.

Вторият фрейм се разви по идентичен начин, като отново Хигинс направи първата по-сериозна точкова серия и спря на 35 заради неочкван пропуск по червена за средния десен джоб. Бингам имаше всички предпоставки да се възползва от неточността на противника, ала не го стори и до края на фрейма не получи друг шанс да се върне край зеленото сукно.

В третата част Бингам първи взе инциативата, но му се налага да изпълнява един след друг сложни удари и грешката дойде. Хигинс трябваше да реализира червена в „жълтия“ джоб, за поеме инициативата, ала това се оказа трудна задача за него – Бингам поведе с 2:1.

Последният фрейм преди кратката почивка се превърна в епична и инатлива битка между двамата. Хигинс изкова солидна преднина и Бингам се нуждаеше от поне два снукъра, но отказа да предаде фрейма, който продължи още 7-8 минути, докато световният шампион не се провали окончателно с идеята да постави Магьосника в трудна позиция.

След връщането на двамата в залата, всичко се преобърна от лошо към по-лошо за Хигинс. Шотландецът беше още по-колеблив в ударите си, отколкото в началото на мача, докато Бингам отбеляза завиден скок в концентрацията си.

Бързо и съкрушително Бингам взе три поредни фрейма, които го приближиха само на един от участие в полуфиналите.

Хигинс протака със стил, като след кратка серия от 6 точки на Бингам започна да ниже топка след топка и поне се сбогува с турнира чрез сенчъри брейк.

В следващата част, оказала се и последна, Бингам имаше надмощие от самото начало и спря серията си с преднина от два снукъра. Хигинс стана от стола в последен опит да преследва невъзможното при три червени на масата и накрая беше длъжен да стисне ръката на победителя.

На полуфиналите Бингам ще се изправи срещу Рони О'Съливан, докато другият двубой е между Джъд Тръмп и Бари Хоукинс.