Джон Хигинс се изравни по сенчъри брейкове с великия Стивън Хендри след серия от 100+ във втория фрейм на двубоя си с Александър Урсенбахер, спечелен от „Вълшебника от Уишоу“ с 4-1 във втори кръг на Скотиш Оупън.

Представителят на домакините направи 123, за да изравни резултата срещу швейцареца, като по този начин реализира и своя сенчъри брейк номер 775 в кариерата, с което вече поделя второто място във вечната ранглиста със седемкратния световен шампион и негов сънародник Хендри.

Въпреки това, той остава на повече от 200 сенчъри брейка от петкратния първенец на планетата Рони О‘Съливан, който към момента е с 1021 в актива си. Хигинс отстъпи в откриващата партия на мача на 88-ия в света, но поредицата от над 100 пункта сложи началото и на края за швейцареца. След 69 в първия фрейм, той направи едва 10 точки до края на срещата, а Хигинс си осигури сблъсък с Андрю Хигинсън в спор за място на осминафиналите в утрешния ден.

В други срещи, шампионът от миналата година Марк Алън продължава успешно защитата на титлата след победа над Луис Хийткот с 4-1. „Пистолетът от Антрим“ реализира три халф сенчъри брейка по пътя към успеха и в следващия кръг ще играе с Елиът Слесър. Марк Селби и световният номер 1 Джъд Тръмп също постигнаха категорични победи, надигравайки съответно Алфи Бърдън и Юан Съдзюн.

Изненадващо от надпреварата отпаднаха Гари Уилсън и Ян Бинтао, победени респективно от Крис Уейклин и Джо О‘Конър. По-късно предстои вторият мач в турнира на Рони О‘Съливан, който излиза срещу Джеймс Кейхил. Припомняме, че младежът отстрани „Ракетата“ на изминалия Световен шампионат в Шефилд. /БГНЕС