Четирикратният световен шампион Джон Хигинс изостава от Дейвид Гилбърт с 3:5 фрейма след първата сесия от първия полуфинал на Световния шампионат по снукър в Шефилд.

„Магьосникът от Уишоу“ поведе с 2:0, но до края на първите осем партии взе само още един, като изглеждаше очевидно изцеден физически след напрегнатия завършек на вчерашния си четвъртфинал срещу Нийл Робъртсън, спечелен с 13:10.

Гилбърт, от своя страна, който дебютира на тази фаза на Световно първенство, беше по-свежият от двамата, показа отлична сейфти игра и брейкбилдинг, като записа три халф-сенчъри брейка и един сенчъри брейк от 113 точки. Единствената сериозна точкова поредица в мача можеше да бъде и с максимален брейк за 37-годишния англичанин, но той пропусна черната топка след като разчисти всички 14 червени на масата.

Хигинс имаше шанс за втора кражба в осмия фрейм, но не успя да се възползва и в крайна сметка закономерно изостава в резултата след първите осем партии. Гилбърт пък трябва да съжалява, че няма по-голяма преднина.

Утре предстои доиграването на двубоя, като от 12:00 часа започва сутрешната сесия, а последната трета е от 21:00 часа. Тази вече започва и полуфиналът в долната половина на схемата между един от фаворитите за короната в Крусибъл – Джъд Тръмп, и друг дебютант на тази фаза в лицето на Гари Уилсън. /БГНЕС