Джон Хигинс се класира за третия кръг на Шампионата на Обединеното Кралство, след като надигра Лу Нин с 6:1 фрейма.

Китаецът поведе в резултата след брейк от 89 точки, но до края на срещата така и не записа повече партии на сметката си. Шотландецът обърна след серии от 69 и 103, като открадна и два фрейма в типичния си непримирим дух – петия и седмия след брейкове от 52 и 53. В следващия кръг негов съперник е Йън Бърнс.

Трикратният световен шампион Марк Уилямс обаче отпадна от надпреварата след поражение от Майкъл Уайт с 2:6. По-младият от двамата уелсци дръпна с 4:0 след брейкове от 65, 75, 52 и 81. В петия фрейм Уилямс се измъкна, за да запише първа партия на своята сметка, но Уайт отвърна с 64, за да се доближи на фрейм от крайния успех. 102 на Уилямс го оставиха в срещата, но Уайт затвори двубоя в осмата партия. Следващото предизвикателство за него се казва Марк Дейвис.

Така бяха оформени 1/16-финалите в Йорк, като впечатление правят мачовете Динг Дзюнхуей – Али Картър, Ян Бинтао – Джак Лисовски, Стивън Магуайър – Греъм Дот и Гари Уилсън – Джо Пери. Днес в действие покрай зеленото сукно са Хигинс, Нийл Робъртсън, Джъд Тръмп и Марк Алън. /БГНЕС