През уикенда в зала Универсиада в София се проведе традиционният, 6-ти поред, турнир Херея Оупън по олимпийско Таекуондо. 

Повече от 1000 състезатели от всички възрастови групи от 100 клуба от България, Австрия, Гърция, Иран, Кипър, Македония, Норвегия, Румъния, Сърбия и Словения взеха участие в мащабния турнир и отбелязаха рекорд в посещаемостта на състезание от тази величина в България. 

Участниците се състезаваха пред съдийска комисия с 27 международни съдии, за да определят индивидуалните победители в отделните категории във възрастовите групи деца, кадети, юноши и девойки, мъже и жени.

През първия ден в крайното отборно класиране при юношите се отличиха клуб „Яри“ (Иран), втори останаха „Атлетик клуб Хваранг Макситес“ от Гърция, трети отново беше гръцки клуб – „Николаус Волос“. При кадетите отново първи бяха иранците от клуб „Яри“, втори гърците от „Филипос Янистон, а трети, за радост на българската публика, се наредиха „Гладиатор“ (Дупница). 

Вторият ден бе изпълнен  с още повече емоции и атрактивни изпълнения – този път - децата, мъжете и жените. Малките бойци не отстъпваха по хъс на по-големите батковци и каки, но имаше и какво да научат от тях. Много сълзи се проляха, но и много ръце се вдигнаха за победа. Залата кънтеше от възгласите на публиката, а състезателите се надпреварваха да показват целия си арсенал от техники. 

В крайното класиране при мъжете и жените доминираха основно гръцките отбори. Първото място си разделиха „Македоники Динами Козани“ и „Данаос Ораиокастро, а третото място остана за „ТКД Елпидес Каизарянис“.

Официални гости на турнира бяха консулът на Иран г-н Малсур Хюсейни и г-н Билан Манушев - директор на училища „Дружба“. А председателят на Българската Федерация по Таекуондо - WTF  д-р Росен Михайлов благодари на гостите за тяхната подкрепа, поздрави организаторите от СК „Херея“ за страхотния турнир и пожела успех на многобройните участници.

Припомняме, че Херея Оупън е и единственото олимпийско Таекуондо състезание в България, което за втора поредна година можеше да се наблюдава в пряко предаване навсякъде по света чрез интернет.
 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS