Хенрик Стенсон заяви, че ще направи „всички по силите ми“, за да върне обратно трофея от Райдър Къп от САЩ, след като бе определен за капитан на европейския тим за надпреварата през 2023 от шефовете на голфа във вторник.

Първият швед, който е избран за капитан на европейците, има страхотен баланс в отборното съревнование, като помогна на Европа да надвие американците в три от петте си появи като играч. Вицекапитанът на тима през 2020 ще се опита да върне трофея от Райдър Къп обратно при европейците след победата на САЩ на Уислинг Стрейтс в Уисконсин миналия септември.

„За мен е огромна чест и привилегия и бях много смирен, когато получих обаждането, потвърждаващо новината“, каза 45-годишният Стенсон в изявление, публикувано от Райдър Къп Европа. Той бе избран от панел от петима души, включително тримата последни капитани на европейците – Падриг Харингтън, Томас Бьорн и Дарън Кларк.

„Искам да благодаря на панела за това, че показа вяра в мен и ще кажа на тях и на всеки фен на голфа в Европа, че ще направя всичко по силите ми в опита да върна трофея от Райдър Къп обратно в европейски ръце. Когато започнах като професионален голфър, беше отвъд най-смелите ми мечти, че, един ден, ще последвам стъпките на легенди на спорта като Севе Байестерос и ще бъда капитан на европейския тим за Райдър Къп. Но днес се доказа, че понякога мечтите наистина се сбъдват“, допълни шампионът на Бритиш Оупън 2016.

Стенсон направи дебюта си в отборната надпревара през 2006 на Кей Клъб в Ирландия, спечелвайки победната точка при успеха с 18 1/2 – 9 1/2. Той бе част и от победните тимове през 2014 в Гленийгълс и на Льо Голф Насионал във Франция, както и в отборите през 2008 и 2016. Изданието през 2023 на турнира, който се провежда на всеки две години, ще се проведе на Марко Симоне Голф и Кънтри Клъб в Рим, Италия, от 25 септември до 1 октомври. Американският отбор ще бъде воден от капитана Зак Джонсън, шампион на Мастърса през 2007 и Оупъна през 2015.