Вицепрезидентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен е в България на неофициално посещение. По време на визитата му в столицата ни той се срещна с президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов с който са колеги в Съвета на ЕАА. По-късно г-н Хансен даде кратко интервю.

- Г-н Хансен, какви са ви впечатленията от посещението в България?

- При всяка една моя визита в България, аз се чувствам като у дома си. За първи път дойдох във вашата страна през 1973 г, като участник в атлетическата среща между отборите на Норвегия и България. Последното ми посещение бе през 2006 г, когато вашата федерация начело с президента Добромир Карамаринов организира по най-добрия в историята начин Календарната конференция на Европейската атлетическа асоциация. Тази конференция стана еталон за това как трябва да се организират срещи от този род.

- След като БФЛА успя да организира отлично календарната конференция мислите ли, че може да домакинства и на голямо първенство от календара на ЕАА?

- Аз съм убеден в това. Имате бази за лека атлетика в София, Пловдив, а отскоро и в Сливен, но те трябва да се модернизират и оборудват. Едва тогава без проблеми ще можете да приемате състезание от нашия календар. Иначе организационния потенциал на федерацията ви е много голям и за него няма да е проблем да организира дори и европейско първенство на открито. Доколкото знам леката атлетика е доста популярен спорт в България и състезание от всякакъв ранг ще събере доста публика. Според мен организирането на шампионат от календара на ЕАА ще е много важен момен за спорта във вашата страна и естествено за вашата федерация.

- Какво е бъдещето на европейската атлетика?

- С млади ръководители като президента на вашата федерация бъдещето на европейската атлетика е в сигурни ръце. Иначе желанието ми е по време на състезанията да виждам повече истински европейци в стартовете на средни и дълги бягания.

- Ще спечелите ли битката с допинга?

- Сигурен съм, че ще спечелим тази битка. Бъдещето на леката атлетика е без допинг. Това го разбраха и големите спонсори в спорта, които заради допинг скандалите вече се отдръпнаха от колоезденето. В момента родителите се страхуват да пуснат децата си да спортуват, защото може треньорите да им дават допинг. Ние трябва да направим така, че нашия спорт да е чист и децата да се върнат по стадионите, а родителите им да ги насърчават да тренират.

- Ще успее ли ЕАА да намери пари за наградни фондове за европейските първенства?

- Работим по въпроса. Заради огромния интерес на атлетите към европейските първенства взехме историческото решение след 2010 г шампионатите на Европа да се провеждат на всеки 2 г, а не на 4 както е сега. Силно се надявам да успеем да привлечем и могъщи спонсори, за да може да имаме и награден фонд, както е на световните първенства.