Хандбалистките на Локомотив Металекс Билд взеха историческа първа победа в Европа. В мач от първия кръг на турнира на ЕХФ шампионките на България надиграха Фемина Вайс (Белгия) с 34:23 (17:12) пред около 300 зрители в зала „Конгресна" на двореца.

По програма Локо се водеше гост, а във втората среща – утре (неделя) от 17 часа, отново в двореца, ще е домакин. На практика варненки се класираха за втория кръг, тъй като трябва да стане чудо, за да загубят с 11 или повече гола.

След силни изяви на капитанката Стефка Агова и Светлана Николаева Локо дръпнаха с 10:5, а после с 16:10 и 17:10. На почивката водеха с 5 гола - 17:12. Последва отпускане в началото на второто полувреме и на два пъти белгийките намалиха на един гол – 18:17 и 20:19.

Локо обаче показа характер и с красиви комбинации и голове уби интригатапри 26:20. Освен Агова и Николаева, силно играха също КамелияДобранчева и Стоянка Келешева. Станислава Стоянова пък заключи вратата и след 29:23 Фемина не отбеляза гол в последните 7 минути.

Любопитно е, че в 46-ата минута таблото блокира и до последния съдийски сигнал не показваше верните голове на белгийките. След като те обаче спряха на 23, улесниха зрителите.

„Доволен съм от победата, но от играта има какво да се желае”, коментира спонсорът Александър Евтимов. Наставникът Здравко Петров призна, че напрежението е било голямо, а в началото на второто полувреме се получил спад в играта им, тъй като решили, че двубоят е свършил. Най-резултатна от победителките беше Стефка Агова с 9 гола.

Светлана Николаева завърши със 7, а Стоянка Келешева и Камелия Добранчева, съответно с 6 и 5.

Съставът

Рифад, Предьова-2, Агова-9, Гайдрага-1, Добранчева-5, Келешева-6, Алифанова (Стоянова, Николаева-7, Андреева, Русанова-2, Костова-1 Кръстева-1, Митева).