Етиопецът Хайле Гебреселасие спечели за четвърти пореден път маратона на Берлин, но пропусна да подобри световния рекорд, след като се измори в самия край. Той преодоля за 2:06.08 часа 42.195-километровия участък в германската столица.

Франсис Кипроп от Кения бе втори с 53 секунди изоставане, докато Негари Терфа от Етиопия взе бронза с пасив от 1.33 минути.

36-годишният Гебреселасие държи световния рекорд от 2:03.59 часа от миналогодишното състезание. Той бе близо до най-добро постижение на планетата след пресичането на 30-ия километър, където хронометрите отчетоха най-добро моментно време от 1:27.49 часа. Той обаче загуби темпото си още в следващите километри.

"Накрая се изморих много и не успях да премина по-бързо последните 5 километра. Може би в началото бягах прекалено бързо. В последните 10 километра стана и много топло, а това не са условия за маратон", каза победителят.

Според официални данни на организаторите 40 923 души от 122 държави са се включили в 36-ото издание на състезанието, а стотици хиляди фенове са залели улиците, за да ги видят.