Световният и европейски вицешампион по борба свободен стил Анатоли Гуйдя се възстановява в Молдова и скоро ще се върне в България. Това обяви самият ни борец пред Гонг шест месеца след като скъса ахилес по време на тренировка в Пекин. Свободнякът, който пропусна Летните олимпийски игри заради инцидента вече е започнал тренировки и очаква до един месец да дойде в България.

Титулярът в категория до 60 кг. разказа интересни неща около възстановяването си в Молдова:

„Откакто ми свалиха гипса и извадиха железата от крака, започнах за тренирам под ръководството на лекарите и специалистите, които се занимаваха с мен.

Чувствам се добре в момента и има надежда, че ще се възстановя почти на 100% и да съм готов за състезания и тренировки.

Причината за травмата не е баскетболът, който играх в Пекин. Тя е следствие от много други неща, които се събраха през годините. Да кажа, че баскетболът е причината е пълна глупост. Всичко стана без контакт, без спречкване. Просто тогава дойде един момент, в който кракът ми не издържа.

Претърпях само една операция, имах едни железа в крака, които ми извадиха, като ми свалиха с гипса. Затова имах нужда от повече време да се възстановя. Надявам се да се върна с успех.

Към момента съм повече в залата, защото навън е все още опасно да бягам. Повечето ми упражнения са за подготовката на крака.

Във връзка съм с ръководството, личния треньор, Гриша Ганчев и приятели. Дано в близко време се видим. До един месец ще съм в България. Тук в Молдова съм повече със семейството, защото то има нужда от мен. Нова година и Свети Валентин минаха нормално. Празниците са на втори план, не им обръщам много внимание. Ходя на тренировките на най-малкия ми брат, който се подготвя за Европейското първенство за мъже. Старая се да му помагам с каквото мога.

Най-много за мен се грижи жена ми. Относно диетите малко съм се поотпуснал. Но вече започвам да обръщам повече внимание на храненето защото то дава отражение на теглото.

Имам намерение да се върна в борбата, но всичко зависи от здравето му. Специалистите ще кажат кога и как и дали наистина мога. Искам да се боря само за медали! Шефовете ще решават. Няма да бързам със състезанията. Трябва да направя най-малко два лагера да видя как реагира крака ми.

Благодарен съм на всички, които бяха с мен през последните шест месеца. Почти не съм забравил българския език, той не може да се забрави толкова лесно!”