Отборът на Грузия няма да продължи участието си на Олимпиадата в Пекин заради започналата война с Русия.

Решението е било взето от ръководството на грузинската делегация в китайската столица. Така всичките 35 спортисти на бившата руска република ще се приберат по домовете си и вероятно ще се включат във военните действия. Войната между Грузия и Русия избухна вчера, а причината е Южна Осетия.

"Много сме притеснени, защото с всяка минута броят на жертвите в родината ни се увеличава, каза тази сутрин говорителят на грузинската делегация Гиорги Цанишвили.

От Международния олимпийски комитет също реагираха на избухналата вчера война. Ръководството на МОК изрази тревога за случващото се и го заклейми като "напълно противоречащо на олимпийския дух".

През целия ден спортистите на Грузия тренираха и се подготвяха за стартовете си, без да обелват и дума за случващото се в родината им.

"Искаме да кажем на Руската федерация, че инвазията и бомбардировките на територията на определена държава са абсолютно неприемливи в 21-и век и че подобен акт няма да бъде толериран по никакъв начин", се казва в част от обръщението на грузинската делегация в Пекин.

Руските въздушни атаки продължиха да атакуват града и военните бази през целия ден. Посланикът на Русия в Грузия съобщи за повече от 2000 убити цивилни граждани в Южна Осетия. Грузинският президент Михаил Саакашвили настоя пред руския държавен глава Дмитри Медведев незабавно да спре нападенията и веднага да започнат преговори.