Гросмайстор Евгени Ерменков заяви в предаването „Голлиния” на Дарик радио, че Веско Топалов е по-силен от Гата Камски. Специалистът сподели още, че се надява стените у дома да помогнат на българина в спечелването на мача на претендентите.

„Отношението на медиите ми прави впечатление в този двубой, защото предишните мачове не са били удостоени с толкова високо внимание. Освен това хората на върха ценят това, което Веско прави. Веско е по-силен от Камски, а тук играе и на свой терен. Дори и в шаха е възможно стените да помагат, затова се надявам нашите стени да са по-благосклонни към Веско. Камски е странна птица, но е достоен за уважение”, сподели „гуруто” на агитката от фенове на Веско Топалов, които следят изявите му в НДК през последните дни.

„На мен ми е все едно къде ще бъда в НДК, но заради работата, която ми възложиха – да коментирам партиите, се наложи да не съм в залата. Освен това коментирам за някои телевизии. Аз не мога да бъда в залата, защото вдигам много шум, а там трябва да се пази тишина. Различните играчи имат различен начин на действие. Така например в Елиста се вдигна много шум около това, колкото пъти е ходил Крамник до тоалетната, но има и хора, които не стават докато играят шах, но има и такива, които не сядат докато играят – като мен”, добави Ерменков.

„Шахът е игра, която в много случаи опира до решаващи партии. Ако Камски изравни утре, дано не се случи, но да предположим, спечелилият ще играе мач с Ананд, в който има огромен награден фонд и може да стане световен шампион. За всеки, който разбира от спорт - например в тениса, ако сбъркаш една топка, после можеш да се поправиш, а при шаха една допусната грешка – коства всичко, заради един единствен грешен ход. Не всяка нервна система издържа на такова натоварване и човек изкуква. Един такъв пример бе Фишер, който беше пълно куку, но иначе чудесен шахматист”, поясни още пред Гонг Кирил Ерменков.

„Спортът е нещо, в което хората сравняват и се състезават. Това различава спорта от всички останали дейности. В срещата утре между Веско Топалов и Гата Камски ще се сравняват своята сила и когато свърши мачът след няколко дни, ще има победител и ще има победен. В спорта А е по-добър от Б, Б е по-добър от С, и сравненията кой е по-добър е в основата на спорта, затова и шахът е спорт.”

„В шаха, макар че е най-сложната интелектуална игра, не може да се използва като универсален тест за интелигентност. Жените отстъпват на мъжете в шаха, не защото не са по-добри, а защото шахът изисква особеност на човека да стои на едно място напълно концентриран, а не винаги жените успяват да стоят това. Напоследък шахът се подмладява. Долната граница бързо пада. В момента гросмайсторите са много повече от 1000, дечица, които стават гросмайстори на 12-13 години са все по-често срещани”, добави още Евгени Ерменков.