Българският гросмайстор Иван Чепаринов, който се намира на 32-о място в световната ранглиста по шахмат, ще се състезава за Грузия, показва справка в сайта на Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

31-годишният Чепаринов, който е вторият най-високо ранкиран български състезател след бившия световен шампион Веселин Топалов, става третият водещ национал, който избира да играе под чужд флаг заради продължаващите неясноти около съществуването на родната федерация и наказанието, което и бе наложено от ФИДЕ.

Първи под чужд флаг избра да играе гросмайстор Борис Чаталбашев, който от няколко месеца се състезава за Дания, а наскоро стана ясно, че гросмайстор Кирил Георгиев ще бъде №1 на Македония на предстоящата Шахматна олимпиада в Батуми в края на септември и началото на октомври тази година. Георгиев игра за Македония и на Шахматната олимпиада в Блед през 2002 година.

Отлично информиран източник сподели пред БТА, че решението на Чепаринов да премине точно в Грузинската шахматна федерация може да се смята за индиректен удар по бившия президент на БФШ Силвио Данаилов, който продължава да бъде в открита война с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили./БТА