Арменският шампион Аветик Григорян спечели убедително най-силния открит шахматен турнир в България и Източна Европа "Банско Оупън 2010". Григорян завърши пръв, допускайки само две ремита и нито една загуба по пътя към първото място. Втори се нареди сребърният медалист на Израел Тамир Набати. Трети в генералното класиране и първи сред българските шахматисти е Григор Григоров. С доброто си представяне той покри гросмайсторска норма.

Иван Чепаринов остана на четвърта позиция, със същите точки като Мастровасилис (Гърция), Коробков (Украйна), Добрев (България), Арнаудов (България), Даниелсен (Исландия) и Заславски (Израел).

На първо място сред младежите се класира най-големият талант в родния шахмат - международен майстор Киприан Бербатов. Европейската шампионка Габриела Антова също се представи на ниво и спечели лаптоп.

На церемонията по закриване на турнира, кметът на Банско и почетен председател на организационния комитет Александър Краваров обяви, че е приятно изненадан от броя на състезателите и разнообразието от нации на турнира. Краваров потвърди, че турнирът става традиционен и официален в календара на Банско и изрази увереност, че през 2011 "Банско Оупън" ще привлече още повече привърженици на древния спорт.