От новия клуб по водни спортове (гребане, кану-каяк, плуване) за хора с увреждания с председател Виктория Димитрова и треньор Румяна Нейкова ще внесат в началото на седмицата документи за членство в българската федерация по гребане. Те ще се разглеждат на предстоящото общо събрание. Форумът трябва да се произнесе и по предложението на Румяна Нейкова в Устава да се впише допълнение, че федерацията популяризира и спорта за хора с увреждания.

Параолимпийският отбор се състои от една жена, шестима мъже и три деца. Днес олимпийската шампионка от Пекин 2008 заедно с част от състезателите, мениджъра и представител на спонсора представиха проекта в Пресклуб „България”.

„Началото е поставено още през 2005-а година, но тогава идеята остана само на книга, може би защото бях все още активна състезателка”, спомни си Румяна Нейкова. Близо десетилетие по-късно носителката на последната олимпийска титла за страната ни подновява начинанието, изцяло посветена на него и вече може да се каже, че то е успешно.

Параолимпийската Асоциация предоставя на клуба залата за тренировки на Националния стадион „Васил Левски”.

„В средата на май предстои регата в Италия за класифициране на гребците с увреждания за 2014-а година”, съобщи Руми Нейкова, цитирана от pressclubbg.com. Голямата цел е Световното първенство в Амстердам в края на август. А догодина параолимпийците ни ще се борят за квота за Рио 2016.