Стюърт Бингам продължи чудесното си представяне на Световното първенство по снукър и вече е финалист. Англичанинът, който се справи с Рони О'Съливън на четвъртфиналите, победи инфарктно Джъд Тръмп със 17:16 фрейма и ще се изправи срещу Шон Мърфи в спора за титлата. Това е първо участие на такъв етап за 38-годишния играч, който е десети в световната ранглиста.

Двубоят с неговия сънародник предложи редица обрати, но определено четвъртата му сесия беше черешката на тортата. В предходната Тръмп беше успял да осъществи обрат в резултата и да навакса изоставането си от 9:13. Впоследствие мачът продължи да върви равностойно, но Бингам първи имаше шанс да го спечели при аванс от 16:14. Последваха два изключителни фрейма за шестия в света Тръмп, който направи сенчъри брейкове от 108 и 129 точки, за да изравни резултата.

Тактическото надлъгване в 33-ата партия не продължи дълго, като Бингам успя да изкове разлика от 37 точки, преди да върне противника на масата. Тръмп игра по-предпазливо, ала с брилянтен плант по горния борд Бингам реализира по виртуозен начин червена топка, след което записа още 20-ина точки. Лошо позициониране за черната топка го принуди да играе защитен удар, но Тръмп не продължи битката, тъй като се нуждаеше от цели четири снукъра, за да възвърне шансовете си.

Така Бингам ще играе срещу Шон Мърфи в двудневния финал в „Крусибъл“. По-рано днес Мърфи разби своя опонент Бари Хоукинс с 17:9 фрейма.