Българският национален отбор по художествена гимнастика отпътува днес за испанския град Гуадалахара, където от петък до неделя ще се проведе европейското първенство.
Водач на делегацията ще бъде президентът на българската федерация Илиана Раева. 

Старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова определи състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова, тъй като Теодора Александрова продължава да се възстановява от травма на ходилото. 

При жените ще участват Катрин Тасева и Невяна Владинова, а при девойките - Татяна Воложанина, Анна Келман и Елизабет Йовчева.

Грациите от ансамбъла заявиха, че очакват да си изиграят съчетанията добре с всички заложени елементи.

"За нас всяко едно състезание е важно. Преди всяко състезание се притесняваме, напрежението е голямо. Засега това е най-важното ни състезание тази година", каза капитанът Симона Дянкова.

Според новите правила в регламента, в Гуадалахара за отборната надпревара ще се взимат резултатите при индивидуалните гимнастички и ансамбъл-девойки, като класирането ще е общо за съответната държава.

В първия и втория ден на квалификациите, състезанието ще включва по два уреда при жените и по едно изиграване на ансамбъл-девойки, след това ще бъде определен отборният победител, както и финалистите на уредите при жените и при ансамблите.

Освен това, най-добрите 24 гимнастички в индивидуалния многобой ще получат право да участват в следващото европейско първенство./БТА