Новият сезон в художествената ни гимнастика е открит. В зала „Раковски” се проведе първото контролно състезание за определяне на националния отбор при жените. Над всички за пореден път бяха водещите ни грации – Силвия Митева и Моника Минчева, които оглавиха класирането. На трето място остана Цветелина Стоянова. Общо 13 състезателки се явиха на контролното, за да покажат възможностите си пред родните специалисти.

Старши треньорът на националния ни отбор Илиана Раева сподели пред Гонг, че е доволна от моментното състояние на двете ни водещи грации, които ще представят страната ни на големите международни състезания.

Моника Минчева и Илиана Раева

„Това е първото контролно, разбира се, че е много ранен етапът, но ни притиска европейското първенство, което е в началото на април месец. И съм доволна, и не съвсем от това, което виждам. Първите ни две гимнастички Силвия Митева и Моника Минчева са в най-добра форма за момента. Много добро впечатление прави Цветелина Стоянова, която се представя на много добро ниво, защото тук пускаме вече и девойките. Хубави композиции имат Кристина Илиева, Мария Матева. В общи линии съм доволна, очаквам Габриела Кирова скоро, която е с тежка контузия”, сподели Раева.

„Боянка Ангелова е момичето, на което изключително много ще разчитам. Тя е състезателката с най-сложни, най-рисковани съчетания. Тя допусна най-много грешки, но това е закономерно, според гимнастиката, която играе. Имаме доста млади гимнастички”, оптимистично сподели треньорът.

„Няма да се водя от това, коя не е правила грешки, а ще водя от това, коя има перспектива, говоря за младите. Ще толерирам деца, които показват сложа и интересна гимнастика, на които ще може да се разчита в бъдеще. Първите две в класирането си остават, оттам-нататък по моя преценка ще участват децата на състезание. Аз си нося цялата отговорност за това нещо”, завърши Раева.

Цветелина Стоянова

Утре (петък) ще се проведе и контролно състезание при девойките, които ще влязат в разширения състав на националния ни тим за тази възрастова група.