Българският национален отбор по художествена гимнастика пристигна в Баку, Азeрбайджан, за участието си в провеждащото се от 15 до 17 май Европейско първенство, информираха от щаба на грациите ни. Българската делегация е водена от шефката на Българската федерация по художествена гимнастика - Мария Гигова. Домакините бяха организирали специално посрещане за нея, чакаше я отделна кола и хотел, но тя отказа да се възползва от указаното й внимание и предпочете да остане с отбора. Тимът ни е настанен в едни от най-луксозните хотели от световната верига „Парк ин” в Баку, до морската им градина, на първа линия от Каспийско море.

На Европейското първенство България ще бъде представена от ансамбъл - девойки с треньор Белла Каратанчева и индивидуалистките Силвия Митева и Моника Минчева с лични треньори Силвия Митева – старша и Станимира Толева. В Баку с отбора като резерва пътува и носителката на два сребърни медала от последната световна купа в Корбей Есон, Биляна Проданова и нейната треньорка Светослава Калоянова.

Главният треньор Илиана Раева прецени, че въпреки добрата си игра във Франция, Проданова не е в най-добрата си форма, за да вземе участие на такъв голям спортен форум. Това е причината България ще бъде представена от Силвия Митева и Моника Минчева.

Състезанието започва в петък като първите два дни се играе за отборно класиране при индивидуалните гимнастички. В събота на килима излиза и ансамбъл - девойки, който ще изпълни композицията си с 5 ленти за квалификация. В неделя са финалите, както при ансамбъла, така и при индивидуалното.

Прави впечатление огромното внимание, което се отделя на художествената гимнастика в Азърбайджан. Президент на организационния комитет за провеждането на първенството е лично съпругата на президента на страната, Мехрибан Алиева. Навсякъде из града има билбордове и плакати с логото на Европейското първенство и снимки на тяхната звезда Алия Гараева. По телевизионните канали и радиа текат реклами с техните гимнастички и предстоящото състезание. Десетки доброволци са на разположение на участничките в първенството. Всеки член от делегацията получи пакет със сувенири и подаръци от любезните организаторите.

По предложение на българската треньорка Мариана Василева, която в момента е треньор на ансамбъла на Азърбайджан, се организира вечерна екскурзия за българската делегация в екзотичната столица.

 

На втората снимка: Мехрибан Алиева - съпруга на президента на Азербайджан и председател на федерацията по гимнастика на страната.