Русия зае първо място в класирането по медали на 28-то световното първенство по художествена гимнастика в Патра (Гърция), след доброто си представяне, докато родните грации останаха на пето място по този показател.

Руските гимнастички спечелиха 14 отличия - 8 златни, 3 сребърни и 3 бронзови.

На второ място е Украйна с 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал, следва Италия с 3 сребърни отличия, Беларус с 2 сребърни и 2 бронзовите медала, България с две бронзови и Азербайджан с един бронзов медал.

Това световно първенство ще се запомни с световната титла в многобоя на Анна Бесонова от Украйна и лошото представяне на олимпийската шампионка Алина Кабаева (Русия), която спечели само злато в отборното класиране и бронз във финала на лента, а дори не се класира за финала в индивидуалния многобой.

Първенството бе изключително важно, заради това че бе олимпийска квалификация за Игрите в Пекин през 2008 година, а освен това бе доста изморително, защото продължи повече от една седмица.

Това бе изключително успешно състезание за българския отбор по художествена гимнастика, съобщава Българската телеграфна агенция.

Страната ни спечели две индивидуални олимпийски квоти за Пекин'08 и една при ансамблите. Ансамбълът ни се нареди четвърти в многобоя и спечели две бронзови отличия във финалите на 5 въжета и 3 обръча и 2 чифта бухалки.

В отборното класиране при жените България в състав Симона Пейчева, Елизабет Паисиева и Стела Султанова зае четвърто място; Пейчева се нареди пета на обръч, шеста на въже и 10-та в многобоя, а Паисиева бе 15-та в многобоя.

Българският отбор се прибира от Патра днес с полет от Атина в 17.05 часа.