Националният ни отбор по художествена гимнастика се прибра тази сутрин в България, след тежко и изморително пътуване от Баку. Грациите ни вече са на родна земя, където ще продължат подготовката си за предстоящите международни надпревари.

Момичетата ни не успаха да вземат медали от Европейското първенство в Азербайджан, но за сметка на това, представянето ни в индивидуалната надпревара оправда очакванията на специалистите – две шести места и едно седмо на финалите на отделните уреди за Силвия Митева, както и влизане сред първите 16 на втората ни състезателка - Моника Минчева.

Единствено ансамбълът при девойките, който имаше шанс за отличие, не успя да издържи на напрежението и остана шести в крайното подреждане, след допуснати грешки при изпълнението от втория ден. Въпреки това, целият треньорски щаб залага много големи очаквания на възпитаничките на Белла Каратанчева в бъдеще, тъй като амбициите и възможностите на момичетата и тяхната треньорка се виждат и с просто око.

„Това първенство беше успешно. На фона на всички останали, българките стояха много добре. Нови имена се появиха, а Силвия Митева беше опората на нашия отбор. Смятаме ансамбъла-девойки да успеем да го запазим и в бъдеще, защото това са много талантливи състезателки”, сподели председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова.

Отзивите от страна на главния треньор на националния ни отбор Илиана Раева са почти идентични: „Много тежко състезание, с много емоции. Много силно представяне на Силвия Митева, добро представяне на Моника Минчева и за съжаление, най-големите ни очаквания за ансамбъла-девойки не се сбъднаха. Аз съм много голям оптимист, защото работим много и имаме талантливи деца. Момичетата са много мотивирани, треньорите им също. Очаква ни ужасно много работа, просто – много работа.”

Целият отбор е настроен положително и гледа оптимистично напред – за предстоящите състезания. Сезонът не е приключил, а целите и амбициите са насочени към Световното първенство в Япония през месец септември. Там обаче ще ни представя и ансамбълът при жените, който продължава с подготовката в залата. Още в края на май пък Силвия Митева и Моника Минчева отново ще срещнат конкурентките си по време на турнир от Гран при сериите в Испания.