Над 30 хиляди зрители присъстваха на десетия юбилеен фестивал на звездата на руската художествена гимнастика Алина Кабаева, които се проведе в Москва.

Българският ансамбъл по художествена гимнастика участва с демонстративно изпълнение на съчетанието с топки и въжета. Грациите бяха със специално изработени костюми от домакините и сценичен грим.

Фестивалът "Алина" е едно от най-мащабните събития в света на художествената гимнастика. От 2009 година събитието се провежда ежегодно под патронажа на благотворителния фонд "Алина Кабаева", обединяващо стотици млади спортисти от Русия и други страни.

В продължение вече на десет години повече от 5 хиляди гимнастички участват във фестивалите, чиито изпълнения бяха наблюдавани от над 30 хиляди души. По принцип това са деца от домове за деца, лишени от родителски грижи и интернати в Москва, региона на Москва и други руски градове.

От 2009 до 2017 година се проведоха девет фестивала, всеки от които се превърна в истинско събитие в света на художествената гимнастика. Млади спортисти от Русия и други страни сериозно се подготвят за фестивала всяка година , като работят с треньори, сценаристи и хореографи, за да представят оригинални и вдъхновяващи изпълнения на фестивала. Всяка година на събитието участват над 50 екипа от повече от 50 градове в Русия и други държави - Азербайджан, Беларус, България, Германия, Израел, Япония, Казахстан, Куба, Република Южна Осетия.

Тази година юбилейният десети фестивал на Алина Кабаева е наистина удивителен.Този път събитието не се провежда в държавната концертна зала "Русия", както обикновено, а в ледения дворец на VTB.
Фестивалът е насочен към Деня на детето 1-ви юни, а тази година той специално е посветен на това колко е важно в детството да срещнеш подходящия треньор и наставник, на когото да имаш доверие и той да вярва в теб и така всяко дете да може да намери своя уникален път в живота. Българките се включиха с огромно желание и завладяха напълно залата със своето изпълнение.

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова играха в подкрепа на децата с огромно желание, а Теодора Александрова, която се възстановява успешно от контузия, ги подкрепяше от разстояние.